BUK INDICKÝ A KARANJA OLEJ

(Pongamia pinnata)
Původ: Indie

Tento strom z čeledi bobovitých (Fabaceae) pochází původně z Indie, ale je hojně pěstovaný i v jiných zemích jihovýchodní Asie. Dorůstá do výšky 15 až 25 metrů. Má velkou korunu s voňavými bílými, růžovými či purpurovými květy. Je velmi odolný vůči vysokým teplotám, silnému slunečnímu záření a díky silnému kořenovému systému je odolný i vůči suchu. V přírodě roste na písčitých a skalnatých půdách, včetně vápencových, ale ve většině případů se dá pěstovat i v půdách solných. Často se vysazuje v suchých oblastech, do větrolamů nebo do míst na vytvoření stínu. 

Kůra se používá na výrobu provazů a lan, popřípadě černé gumy, která se používá k léčbě zranění způsobených jedovatými  rybami. Přestože je rostlina jedovatá, používá se i v medicíně a kosmetice. Olej z plodů této rostliny se nazývá karanja olej. Tradičně se používá jako olej do lamp, na výrobu mýdel či lubrikantů. Obsahuje vysoké množství flavonoidů, které mají vysoké antioxidační schopnosti a působí blahodárně na lidský organismus. Má přirozený SPF faktor 10, čímž zamezuje předčasnému stárnutí způsobené vlivem UVA a UVB záření. Dále obsahuje kyselinu olejovou, linolovou, linolenovou a palmitovou a barviva. Vaši pleť ochrání, vyživí a zanechá prozářenou a hebkou. 

tip: Karanjin se řadí také mezi přírodní insekticid, který je domorodci používán k odpuzení hmyzu.

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací
Souhlasím