Černý rybíz je keřovitá rostlina z čeledi meruzalkovitých (Grossulariaceae). Původem pochází ze severní Evropy a severní Asie, kde dává přednost vlhkým úrodným zeminám. Jde o Rybíz je pěstován pro své jedlé černé bobule. Proto je pěstování běžné jak pro osobní spotřebu, tak i pro komerční využití. Méně častý je sběr listů, které se však hojně využívají ve farmacii k léčení. První, na zdraví pozitivní, působení bylo však popsáno již v 14. století. Kořeny a listy byly upravovány na léčiva zmírňující artritidu, revmatismus, dnu a vysoký tlak. A ačkoliv se vyskytuje i divoce ve volné přírodě, nejbohatší na látky je ten orientovaně pěstovaný.
Charakteristickou vůni bobulím a listům dodávají éterické silice. Černý rybíz je však bohatým zdrojem vitamínů C, P, B a A, flavonoidů. pektinů, resveratrolu, antokyanů a minerálů. Díky pleti prospěšným polyfenolům a hydrolysovatelným taninám je extrakt z listů účinný v potlačení oxidace seba, zánětlivých reakcí a degradací pokožce vlastního squalenu.
tip: Listy černého rybízu lze používat i sušené a to po celý rok.