CIBULE KUCHYŇSKÁ

(Allium cepa)
Původ: střední Asie

Cibule kuchyňská je cibulová zelenina z čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae). Jedná se o rostlinu s robustním a dutým stonkem, jednoduchými přisedlými listy, bílými až narůžovělými květy a velkou cibulí. Její původ není stoprocentně známí, ale předpokládá se, že střední Asie je její pravlastí. O její existenci a využití je dokonce zmíněno i v Sumerských pramenech, Bibli, staroegyptských papyrech či knihách ze starověké Číny a Indie.   

Z lékařského hlediska se cibule využívá při nechutenství, arterioskleróze, potížích se zažíváním, vysokém krevním tlaku nebo zánětech dutiny ústní. Extrakt z cibule a její slupky má vysoký obsah síry, vitamínů C, B1, D a E, saponinů, silic, fytoncid allicinu, sterolů, flavonoidů, kvercetinu, fenolové kyseliny, seskviterpenu, thiosulfátu, organické sirné látky a antokyaninu. Dále, ale také minerálů jako vápník, železo, sodík, hořčík, fosfor, draslík a selen. A ačkoli cibule patří mezi základní potraviny v kuchyni, pokud jde o kosmetiku, používá se především ve vlasové péči. Obzvláště kvůli svému vysokému obsahu síry, která je stimulátorem růstu vlasů. Kosmetické aplikace zahrnují čištění, antiseptikum, ochranu proti stárnutí, zbarvení a podráždění. Obsahuje také jeden z nejsilnějších antioxidantů - kvercetin, který posiluje a chrání vlasy po celé jejich délce. Díky všem těmto látkám je cibule opravdovým zázrakem pro vlasy, které obnoví, dodá jim živiny, vitalitu a krásný vzhled.

Tip: Pokud neradi plýtváte (stejně jako my v Apotéce), cibulové slupky během vaření nevyhazujte. Místo toho si z nich udělejte výluh, který pak využijete k vyplachování vlasů po umytí. 

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací
Souhlasím