Heřmánek pravý

Heřmánek pravý je jednoletá rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), která je hojně využívaná v tradiční medicíně a kosmetice. Původem pochází z Indie, ale díky introdukci patří tato rostlina i u nás mezi jednu z nejpoužívanějších bylinek. Odborný název pravděpodobně vychází z latinského “mater” neboli matka, či “matrix” neboli děloha. Heřmánek je známý po celém světě, kde se mu často, díky svým všestranným léčivým účinkům, přezdívá “hvězda mezi lékařskými druhy”.

Kvalitní heřmánkový čaj pomůže při nachlazení a při potížích horních cest dýchacích. Tělo zklidní a uvolní, hlavně před spánkem. Skvělý je i v podobě esenciálního oleje. Ten, stejně jako čaj, zklidní tělo, ale také i mysl. Zmírní úzkost a jeho vůně napomůže při nespavosti.

Dále se bylinka využívá do mastí, krémů a mýdel, které pozitivně působí na pokožku, kterou zklidní například i při spálení sluníčkem. Chrání proti podráždění a zánětu kůže. Má zvláčňující a změkčující efekt pro pokožku. Napomáhá při hojení ran, chrání kyselinu hyaluronovou v pokožce i na pokožce. Je protizánětlivý, antiseptický, protiplísňový a antivirový. Věděli jste, že...

Heřmánek dokáže ve větší míře pokožku podráždit. Proto je důležité začít s aplikací malého množství produktů obsahující právě tuto bylinu.