KAKAOVNÍK PRAVÝ

(Theobroma cacao)
Původ: Jižní Amerika

Kakaovník pravý je tropický strom z čeledi slézovitých (Malvaceae). První zaznamenání pěstování tohoto stromu se datuje již v 5.století. Původem pochází z Jižní Ameriky, ale v dnešní době jej naleznete po celém tropickém pásu. Tento strom dorůstá do výšky až osmi metrů. Má mohutný kmen s plstnatými větvemi, tmavě zelenými celokrajnými lesklými listy a růžovo-bělavými květy. Plodem jsou až 30 centimetrů protáhlé bobule se žlutým, hnědým až červeným zbarvením. Tyto plody v sobě obsahují semena, které známe jako kakaové boby. 

Tyto semena se nejprve fermentují a posléze suší. Následně se melou na kakaovou hmotu, ze které pak vznikne odděleně tuk, který známe jako kakaové máslo a kakaový prášek, který se využívá především k výrobě čokolády. Kakao obsahuje alkaloid theobromin, povzbuzující látku, která je příbuzná kofeinu. Kakaové máslo je za běžné teploty stále tuhým nažloutlým tukem se specifickou kakaovou chutí a vůní. Používá se při výrobě čokoládových cukrovinek, ale i v kosmetice a farmacii. Toto máslo je jedním z nejstabilnějších tuků, jelikož obsahuje antioxidanty zabraňující jeho žluknutí. Navíc, díky své struktuře a obsahu, má změkčující, hojivé a regenerační schopnosti. Podporuje elasticitu pokožky a pomáhá s předcházením tvorby nových strií. Skvěle zvláčňuje suchou pokožku a zklidní i pokožku podrážděnou. 

tip: Aplikujte lokálně na zrohovatělou kůži na loktech a patách. Kůže se zregeneruje a vaše lokty a paty budou hezké, jemné a příjemné na dotyk.

  1. Havlíkova přírodní apotéka
  2. Péče o pleť|Pleťové krémy
  3. |Krásná slečna s klinickou studií Cytobiol™ Iris A2 - 50 ml