Morušovník

(Morus)
Původ:

Plody moruše vypadají velice podobně jako plody ostružin, jen nerostou na keřích, ale na stromě. Existuje spousta druhů moruše. Mezi ty nejrozšířenější patří moruše bílá, černá, a červená. Plody moruše jsou velmi měkké a šťavnaté, díky tomu jsou sice naprostou delikatesou. Pro moruše je charakteristický vysoký obsah vitaminu C a K, z minerálů jsou pak bohaté na železo, vápník, draslík a hořčík a stopové prvky, jako je například fosfor. Z toho železo je v nich zastoupeno opravdu hojně – pouhých 100 gramů sušené moruše obsahuje téměř celou (96,4 %) doporučenou denní dávku. Takové množství železa se v rostlinných zdrojích vyskytuje opravdu jen vzácně.

Díky silným antioxidačním účinkům a obsahu účinných látek si moruši oblíbili i odborníci z kosmetického průmyslu. Výtažky z morušových listů, kůry, květů i plodů se přidávají hlavně do rozjasňujících a regeneračních přípravků, které báječně působí zejména na zašedlou, unavenou a vystresovanou pleť, které dodávají pořádnou dávku živin.