OLIVOVNÍK EVROPSKÝ

(Olea Europaea)
Původ: Asie a Afrika

Olivovník evropský je strom z čeledi olivovníkovitých (Oleaceae). Tento druh stromu pochází původem z Asie a Afriky. Dnes se s ním však běžně setkáme ve středozemních oblastech Evropy. Jde o stálezelený strom, který dosahuje výšky pěti až deseti metrů. Má nízký šedozelený kmen s rozpukanou borkou, bohatě větvenou nepravidelnou kulovitou korunu, kožovité kopinaté tmavě zelené listy, drobné vonné žlutobílé květy a plody, kterými jsou peckovice - olivy. 

Olivy jsou významné díky svému množství oleje. Nejkvalitnější olej je samotok, který se samovolně vypouští během uložení v sudech. Nejčastěji se však získává lisováním mírným tlakem za studena. Olivový olej má nejen blahodárné účinky v kuchyni, ale i v kosmetice. Je protizánětlivý, mírně antimikrobiální a hlavně antioxidační. Pokožce dodává intenzivní péči, chrání ji před působením volných radikálů, zvyšuje její elasticitu a posiluje tkáň. Je efektivní k hojení drobných ran a akné. Pleť regeneruje, zvláčňuje a zklidňuje. Při vnitřním užití má schopnost snížení cholesterolu a cukru v krvi a snižuje i krevní tlak.

tip: Ačkoli má olivový olej blahodárné účinky, stejně jako s jinými oleji a tuky, i s ním musíte s mírou.