OVES SETÝ

(Avena Sativa)
Původ: Malá Asie

Oves setý je nejrozšířenějším druhem ovsa, který se do Evropy dostal, společně s ječmenem a pšenicí, jako plevel. Jde o jednoletou travnatou rostlinu, která dorůstá do výšky až jednoho a půl metru. Jeho stébla jsou přímá, hladká a poměrně mohutná. Oves je jediným druhem obilí, který netvoří obilky v lichoklasech, ale jeho květenstvím je lata. Dříve se pěstoval především pro slámu a jako krmivo pro koně a skot. Dnes se využívá běžně jak pro mouku, tak i v kosmetickém a farmaceutickém odvětví. 

Oves je bohatý na triacylglyceroly, cholesterol a další steroly. Dále na ceramidy, β - glukany, vysoký obsah kyseliny olejové a linolové, vitamíny A, E, B a minerály jako draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a mangan. Má také vysoký obsah betaglukanu, antioxidantů, esenciálních aminokyselin (zvláště lysinu), bílkovin, sacharidů, nenasycených mastných kyselin, organických kyselin, fosfolipidů a antioxidantů. Má protizánětlivé a antioxidační účinky. Působí blahodárně na ekzémy, uklidní svědění a odstraní zarudlou kůži. Brání ztrátě vody obnovou lipidového filtru, zabraňuje vysoušení kůže, čímž pak zklidní svědění pokožky s atopickým ekzémem. Ovesná mouka (Avena Sativa Kernel Flour) má zas vysoký obsah beta glukanů, bílkovin, esenciálních aminokyselin, škrob a je bohatým zdrojem vitamínu B, E, minerálů jako fosfor, draslík, hořčíku, železo a zinek. Díky obsahu beta glukanů pozitivně ovlivňuje zdravotní stav pokožky a činí ji jemnou a vláčnou.  Napomáhá zklidnění a zmatnění pokožky, jelikož absorbuje přebytečný tuk a omezuje lesk pleti.

tip: Oves může vyvolat alergickou reakci, proto aplikujte pečlivě po malých dávkách.