PANTHENOL

()
Původ:

Panthenol je složka přirozeně se nacházející v rostlinách. Jde o alkoholový analog kyseliny pantotenové (vitaminu B5).  Při pokojové teplotě se projevuje jako průhledná kapalina, která je rozpustná ve vodě a alkoholu. Díky svým regeneračním a hydratačním účinkům má své široké zastoupení v kosmetickém a farmaceutickém odvětví. Naleznete ho v krémech, balzámech, pleťových vodách, šamponech, ale i v některých kapkách. Tato látka je důležitá pro udržení zdravé pokožky, krásných vlasů a nehtů. Jeho nedostatek se může projevit snížením pružnosti kůže, jejím rychlejším stárnutím a tvorbou vrásek. U vlasů dochází ke zhoršení jejich kvality a zvýšení lámavosti. 

V kosmetice se používá hlavně jako zvlhčovadlo, jelikož má silné hydratační účinky a snadno se absorbuje do hlubokých vrstev pokožky. Tam se přeměňuje na kyselinu pantotenovou, která je tělu běžná. Pleť změkčuje a navrací ji přirozenou rovnováhu. Snižuje svědění, zklidňuje a napomáhá i při hojení ran jako je kousnutí hmyzem či různá popálení. Používá se i k léčbě akné a kožních pigmentových skvrn.

tip: Panthenol patří mezi bezpečné látky, u kterých se kontaktní alergie vyskytuje jen velmi zřídka. Nemá žádné riziko toxicity a je vhodný i pro malé děti a těhotné ženy.