RAJČE JEDLÉ

(Solanum Lycopersicum)
Původ: Střední a Jižní Amerika

Rajče jedlé, též lilek rajče, je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je bobule zvaná rajče, původně rajské jablko, proto se rajče řadí mezi plodovou zeleninu. Rajče je bohaté na betakaroten a vitamín C, vitamín Blykopeny a je taky zdrojem chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, asi 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vlákniny, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

Rajčata stahují póry a celkově osvěží unavený vzhled. Díky jejich kyselosti se pokožka zbavuje nadbytečného mazu. Pleť tak zůstane čistá, pevná a pružná. Díky obsaženým červeným barvivům (lykopen) působí rajče taky antioxidačně a pomáhá redukovat oxidační stres v buňkách.