RÉVA VINNÁ

(Vitis vinifera)
Původ: střední a jižní Evropa

Réva vinná je rostlina z čeledi révovitých (Vitaceae). Jde o popínavou dřevnatou liánu, která se pne po oporách, ke kterým se přichycuje pomocí úponků. Tyto  světlomilné rostliny vyžadují teplé a dobře propustné půdy, které jsou bohaté na živiny. Proto je u nich důležitá ochrana proti mrazu. Původním rozšířením jsou střední a jižní Evropa odkud se pak dostaly až do jižní  Skandinávie a přední a střední Asie. Roztroušeně se nachází i v severní Africe a teplých částech amerického kontinentu. Pěstuje se hlavně pro své plody (hrozny) - bobule zeleného, žlutého, zelenožlutého, červeného či až fialového zbarvení. 

Plody se konzumují čerstvé, popřípadě se z nich dělá víno. V kosmetice jsou pak využívána semínka, ze kterých se lisuje olejíček. Ten je bohatý na nenasycené kyseliny (linolovou a olejovou), fytosteroly, fosfatidylinositol, lecitin a aminokyseliny jako jsou arginin, cystein, leucin a fenylalanin). Hroznový olej je lehce vstřebatelný a nezanechává pocit mastnoty. Používá se jako ochrana citlivé pokožky před UV zářením. Vyhlazuje a chrání pleť před ztrátou přirozené vlhkosti. Má vysoké antioxidační, regenerační a hydratační účinky. Kůži dodává pružnost a zabraňuje předčasnému stárnutí. Vlasům dodá lesk, výživu a hydrataci a je skvělý i pro ošetření nehtů.

tip: Hroznový olej je skvělý obzvláště pro zralou, unavenou, suchou a citlivou pleť. Proto jej doporučujeme používat jak na obličej, tak i na krk a dekolt.

Foto: Hermann Luyken