ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ

(Rosmarinus Officinalis)
Původ: Středomoří

Rozmarýn lékařský je léčivá bylina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Jde o rostlinu keřovitého vzrůstu, který ve volné přírodě dorůstá až do výšky dvou metrů. Jeho fialové květy vykvétají v období pozdního jara a brzkého léta. Jejím původním stanovištěm je Středomoří, kde roste na suchých místech v blízkosti mořského pobřeží. Dnes se pěstuje po celé střední a východní Evropě, ale i Anglii, Mexiku či USA. V menší podobě se dá pěstovat i doma v květináči, ze kterého si pak můžete trochu odtrhnout pokaždé, kdy je potřeba při vaření.

Rozmarýn obsahuje silice, flavonoidy, diterpenové hořčiny, kyselinu ursolovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou a třísloviny. V kosmetice se setkáváme často s esenciálním olejem, který patří mezi alergeny a může dráždit pokožku. Doporučuje jej proto používat ve velmi mírném množství. Je antiseptický, protizánětlivý a antimikrobiální. Má čistící schopnosti a podporuje detoxikaci. Uklidňuje a zjemňuje pleť. Je vhodný především na mastnější typy pleti, neuškodí však ani té normální, smíšené či suché. Stimuluje vlasové kořínky, dodává vlasům lesk, objem a zvýrazní jejich barvu.

tip: Ve fyzioterapii a aromaterapii se esenciální olej používá jako povzbuzující prostředek ke zvýšení schopnosti soustředění.

Související zboží

PREV NEXT