SKOČEC OBECNÝ A RICINOVÝ OLEJ

(Ricinus communis)
Původ: severovýchodní Afrika a jihozápadní Asie

Skočec obecný patří mezi oblíbené okrasné rostliny, který je jediný svého druhu a patří do čeledi pryšcovitých (Euphorbiaceae). Tato rostlina pochází z území severovýchodní Afriky a jihozápadní Asie, ale díky introdukci se dostala i do Evropy. V evropských podmínkách roste zhruba do výšky tří metrů. Její květy se objevují od července do září a jejich zbarvení záleží na pohlaví. Samičí květy jsou nazelenalé a samčí zas červené až nahnědlé. Plodem je tobolka s ostny, jejíž semena obsahují ricin. 

Semínka mohou být smrtelná. Tato dávka bývá u dospělého člověka zhruba 15 až 20 semen, u dětí stačí jen 3 až pět. Se správným zpracováním jsou však semena bezpečná a mají své využití jak v lékařství, tak v kosmetice i potravinářství. Lisováním těchto semen totiž vzniká ricinový olej. Ten obsahuje ricinolejovou mastnou kyselinu, která tvoří 85 - 95% celého oleje. Dále jsou zastoupeny kyselina olejová, linolová, linolenová, stearová, palmitová a fytová, minerální látky jako vápník, fosfor, lecitin či tanin. Tento olej je balzámem na suchou pokožku, které navrací její přirozenou pružnost a vláčnost. Minimalizuje vznik přesušených míst a lze jej používat lokálně na lokty i celé tělo. Působí ke zmírnění tvorby lupů, vyrážek a zrohovatělé kůže.  Často se využívá také pro rychlejší hojení jizev či drobných poranění. 

tip: Pokud vás trápí jemné řasy, doporučujeme si je mazat ricinovým olejem či sérem, popřípadě krémem, který ho obsahuje. Podpoří totiž jejich růst