SLUNEČNICE ROČNÍ

(Helianthus annuus)
Původ: Amerika

Slunečnice roční je vysoká rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteroideae). Jde o rostlinu s výrazným žlutým, oranžovým, někdy až hnědým květenstvím, které je složené z více květů vedle sebe. Má dutou drsně chlupatou lodyhu a srdčitě čepelové listy. Může dorůst až do dvou a půl či tří metrů. Kvete v období mezi červnem a zářím. Po odkvetení se její úbor mění v plodenství, čímž se získávají slunečnicová semínka. Prospívají jí hlavně slunná stanoviště s hlinitopísčitou a dobře propustnou půdou.

V Česku se pěstuje převážně jako olejnina, medonosná rostlina a pícnina pro krmení dobytka. Slunečnicová semena obsahují až 45% oleje, který se po vylisování uplatňuje především v kuchyni, ale i v kosmetice. Obsahuje vitamíny A, D, E, bílkoviny, triglyceridy, steroly, lecithin, ale hlavně kyselinu olejovou a kyselinu linoleovou. Jelikož je olej svou strukturou podobný lidské kožní tkáni, dokáže dobře pronikat, a to vnitřně i ze zevnějšku. Při aplikaci na pokožku se lehce vstřebává. Má zklidňující, zjemňující a vyhlazující efekt. Má také protizánětlivé účinky a funguje jako antioxidant chránící pleť před poškozením vlivy vnějšího okolí. Pokožce dodává pevnost a pružnost. V kosmetice se můžeme setkat i se slunečnicovým voskem, který se vytváří mrazením semen. Ten, na kůži vytváří příjemný nemastný filtr a je skvělou veganskou alternativou včelího vosku.

tip: Nejbohatším na živiny je olej lisovaný za studena, ne ten běžný kuchyňský, který často prochází zdlouhavými procesy.