TRUSKAVEC PTAČÍ

(Polygonum aviculare)
Původ: neznámý

Plazivá plevelná rostlina, která je k nalezení téměř po celém světě. Truskavec je totiž velmi přizpůsobivý. Její původ je neznámý, ale naleznete ji na polích, zahradách, kompostech, rumištích, kyprých i těžkých půdách, ale někdy i na písčinách (i když ne tolik). Bylina může měřit až jeden metr a poznáme ho podle rozvětvené lodyhy s krátce řapíkatými listy a květy narůžovělé až bílé barvy. 

Truskavec ptačí se už nějaký ten čas využívá v bylinkářství. Extrahovaná droga totiž obsahuje třísloviny, glykosidy, organické kyseliny, kyselinu křemičitou, sacharidy, pryskyřice a silice. Je to bezpečná účinná adstringentní a diuretická bylina, která se používá při léčbě různých potíží. Jeho odvar se využívá například k pročištění krve, ledvin a močového měchýře. Dále rozkládá ledvinové kameny, usnadňuje odkašlávání a uvolňuje hleny. Působí svíravě při průjmech, zlepšuje metabolismus a napomáhá rychlejšímu hojení ran i zastavení krvácení z nosu. V kosmetice má extrakt z truskavce anti-age funkci. Je totiž účinnou látkou v boji proti stárnutí pleti účinkem IR a UV záření, kterému je pleť vystavována. Při každodenním užívání produktů s tímto extraktem dochází k preventivní ochraně vláken pokožky a výsledkem je zvýšená elasticita a pevnost pleti. 

tip: Při hledání produktů s extraktem z této byliny, koukejte po ELIX-IR™. Je to aktivní látka z truskavce ptačího s klinickou studií, jejíž výsledky u dobrovolníků, opakovaně vystavených slunci, ukázal viditelné snížení výskytu vrásek způsobeným zářením.

Foto: AnRo0002

  1. Havlíkova přírodní apotéka
  2. |
  3. |TRUSKAVEC PTAČÍ