Včelí vosk

Vosk vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle některých druhů včel. U včely medonosné jsou producentem vosku dělnice, a to ve 12. až 18. dni svého života.

Včelí vosk je bohatý na vitamin A, monoestery, diestery, triestery i polyestery. Dále volné mastné kyseliny (cerotová, montanová, melissová, neocerotová), uhlovodíky, volné alkoholy a aromatické látky. V kosmetickém průmyslu má včelí vosk širokou škálu využití. Má vyživující, zjemňující a zvlhčující účinky. Vytváří ochrannou vrstvu na povrchu pleti aniž by ucpával póry. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a je tak vhodným pomocníkem při boji s akné a různými projevy alergií. A je jedním z nejlepších přírodních emulgátorů, stabilizátorů a zahušťovadel.

Věděli jste, že…
K vytvoření 1 kg vosku spotřebují včely 3,5 kg medu a 50 g pylu?