Včelí vosk

(Cera alba)
Původ: Afrika, Blízký Východ, Evropa

Včela medonosná patří do čeledi včelovitých (Apidae) a řádu blanokřídlých (Hymenoptera). Jde o jeden z nejznámějších zástupců hmyzu důležitých pro udržení přírody. Včely žijí ve společenstvu v určité kastovní hierarchii, které je zpravidla složeno z jedné matky (královny), mnoha dělnic a množství trubců, které závisí na dostupnosti pylu a ročním období. O sběr a shromažďování zásob se starají dělnice. Vosk vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle některých druhů včel. U včely medonosné jsou producentem právě tyto dělnice, a to přesněji během svého 12. až 18. dne života.

Včelí vosk je bohatý na vitamin A, mono-, di-, tri- i polyestery mastné kyseliny - převážně myricylester a cetylalkohol. Dále na volné mastné kyseliny (cerotová, montanová, melissová, neocerotová), uhlovodíky, volné alkoholy a aromatické látky. V kosmetickém průmyslu se včelí vosk využívá na výrobu mastí, krémů, řasenek, balzámů na rty i rtěnek. Vytváří ochrannou vrstvu na povrchu pleti. Má vyživující, zjemňující a zvlhčující účinky. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. A je jedním z nejlepších přírodních emulgátorů a zahušťovadel. 

tip: Proč sáhnout po produktech s včelím voskem? Právě díky němu jsou texturou jemnější a brání i zadržování olejů.

Foto: Algont

  1. Havlíkova přírodní apotéka
  2. |
  3. |Včelí vosk