BIO ŠAMPON (vs. šampon z drogerie)

Každý, kdo někdy bio šampon vyzkoušel, ví, že má úplně jiný efekt než ten klasický z drogerie. Samotný přechod na bio vlasové produkty může být však náročný. Proto ti, které nikdo předem nevaroval,  častokrát bio šampon proklínají a říkají si “Jak to může někdo vůbec používat?”. Vlasy a vlasová pokožka potřebují čas ke zbavení veškeré chemie. Proto nečekejte, že vlasy budou ihned uzdravené, silikonově hebké či lehce rozčesatelné. Ba naopak. Vlasy mohou být ze začátku mastné, přesušené či elektrizované.Každý, kdo někdy bio šampon vyzkoušel, ví, že má úplně jiný efekt než ten klasický z drogerie. Samotný přechod na bio vlasové produkty může být však náročný. Proto ti, které nikdo předem nevaroval,  častokrát bio šampon proklínají a říkají si “Jak to může někdo vůbec používat?”. Vlasy a vlasová pokožka potřebují čas ke zbavení veškeré chemie. Proto nečekejte, že vlasy budou ihned uzdravené, silikonově hebké či lehce rozčesatelné. Ba naopak. Vlasy mohou být ze začátku mastné, přesušené či elektrizované.

Čím se tedy bio šampon liší od chemického šamponu?

Tenzidy.

Ty jsou šamponech využívány pro své odmašťovací a pěnící účinky. Čistí a vytváří pěnu totiž tak, jak od šamponu očekáváme a jsme častokrát zvyklí. Jsou to však škodlivé sulfáty. Například populární Sodium Laureth Sulfate je běžný tenzid, který se používá v těžkém průmyslu na odmašťování a čištění náčiní či se nachází v prostředcích na mytí nádobí.A jak škodí pleti, kůži a vlasům? Zbavuje je séba, které má mnoho praktických účelů. Tato přirozená mastná látka, složená z lipidů a tuků, chrání pokožku, zadržuje v ní vlhkost a chrání ji před bakteriálními a plísňovými infekcemi. Sulfáty toto sébum rozpouští a nabourávají tím ochranu vlasů a vlasové pokožky. Když se totiž invazivně zbavíte séba, tělo aktivně reaguje a začne tvořit další a to dokonce ve větším množství. Výsledkem jsou proto rychle se mastící vlasy s každým umytím. Je to takový začarovaný kruh.

Mimo to způsobuje:

- suché, křehké a lámavé vlasy

- lupy, svědění a dermatitidu pokožky hlavy

- může zhoršení stávající atopické dermatitidy (ekzému)

Je smutné vidět, že se sulfáty používají i v některých šamponech, které jsou označovány za „přírodní“ a „organické“. Apotéka však nepoužívá sulfáty žádné. A v tom se u našich šamponů nachází významný rozdíl. Používáme totiž ekologicky šetrný pěnivý čisticí prostředek vyrobený z kokosového a kukuřičného cukru. Zatímco většina šamponových přípravků používá silný a potenciálně dráždivý detergent laurylsulfát sodný (SLS) nebo jeho méně šetrný k životnímu prostředí bratranec, laureth sulfát sodný. Proto doporučujeme vždy zkontrolovat etikety složek.

POZOR NA TYTO LÁTKY: sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, ammonium laureth sulfate, ammonium lauryl sulfate,

Složení

Nejlepší organický šampon je založen na síle rostlinných olejů (např. kokosový) a bylin, které prospívají vlasům a pokožce hlavy. Syntetičtější šampony se spoléhají na silikony a filmotvorné látky (jako jsou kopolymery a sloučeniny kvaternia) a jejich schopnosti povlečení vlasu a poskytnutí pocitu „skluzu“. Často ani neposkytují aktivní výživu. Proto vám doporučujeme nechat naše organické šampony na pokožce hlavy po dobu několika minut, aby dostatečně absorbovala veškerou botanickou dobrotu!

Zahušťovadla

V přírodním šamponu naleznete rostlinné gumy. U syntetických šamponů je zase tendence používat zesilovače pěny nebo-li „pufry“, jako je kokamid MEA nebo DEA, PEGS a často také sůl (chlorid sodný). Cocamide DEA vyvolává obavy zejména kvůli údajům o toxicitě.

Konzervační prostředky

Ty jsou zas důvodem šamponových nezdarů. Konvenční formátoři musí zajistit, aby jejich šampon mohl sedět na policích po dobu mnoha let. Proto často upřednostňují silnější a kontroverznější konzervační látky, jako jsou parabeny nebo methylisothiazolinone (MI). Přirozenější šampon může obsahovat benzoátové nebo sorbátové konzervační látky. Stejně jako je to u jídla - čím více konzervantů, tím méně živin.

Vůně a barva

Vůně, které nejsou velkou součástí formulace, ale mohou mít velký rozdíl v účincích. Umělá vůně (parfum) se často nachází v šamponech supermarketů. Je levná a zároveň je také jednou z nejčastějších příčin citlivosti pokožky. Umělá barva je také velmi běžná. Zvláště, pokud je šampon v čiré láhvi - sytě oranžová nebo žlutá barva šamponu prostě vypadá mnohem lépe a je více atraktivní pro oko. K dosažení tohoto efektu dokonce není ani potřeba silné syntetické barvy! Naopak, v organickém šamponu se radši použije organický éterický olej pro svou vůni, který je obvykle bez přidané barvy a nedráždí.