Ničí chemické opalovací krémy vodní ekosystémy?

Cílem každého z nás je přírodu co nejméně zatěžovat. Proto až budete v létě u jezera, moře či oceánu, povšimněte si lesklého filmu, který plave na povrchu. To jsou totiž zbytky opalovacích krémů, které se do vody dostanou pokaždé, když se krémem namažete a následně se jdete smočit. Každý rok do oceánů putuje až 6 000 tun nebezpečných filtrů z opalovacích krémů.

Navíc až 25 % složek obsažených v opalovacích krémech se do vody uvolní již po 20 minutách pobytu ve vodě. Běžné opalovací krémy obsahují škodlivé látky jako je oxybenzon, oktokrylen či směsice parabenů. Ty mají zásadní negativní dopad na korálové útesy, mořské řasy a ježky, mušle, ryby a delfíny, a proto je v mnoha zemích dokonce zakázané jejich používání.

Pojďme společně chránit i ekosystémy našich vod. Ochranná řada z Havlíkovy Apotéky obsahuje minerální filtry bez nanočástic, které pomáhají chránit ryby, vodní řasy i ostatní živočichy. Naše opalovací emulze jsou totiž šetrné nejen k vaší pokožce, ale i k přírodě. Dokáží pokožku účinně chránit před škodlivými vlivy UVA i UVB záření. Obsažený oxid zinečnatý a titaničitý jsou přírodní minerály, které na pokožce vytváří jemnou ochrannou vrstvu. Ta odráží sluneční paprsky a teplo. Tyto minerály se snadno rozpadají ve vodě a nemají tak negativní dopad na mořské organismy. Také na rozdíl od chemických filtrů začínají účinkovat okamžitě, a ne až po dvaceti minutách.

5 rad, jak minimalizovat negativní dopad na vodní ekosystém:

- Používejte pouze opalovací krémy s minerálními filtry.
- Vyhněte se pobytu na přímém slunci, především pak mezi 11–15 h.
- Chraňte svou pokožku i pomocí čepice, trička či jiného oblečení a doplňků.
- Opalovací krém nechte zaschnout. Tak se ho do vody uvolní výrazně menší množství.
- Informujte se o povolených opalovacích krémech v dané oblasti.

Užijte si letních radovánek bez výčitek a pomáhejme udržet zdravé vodní ekosystémy i pro další generace.