Růže damašská – královna květin

Růže damašská je jedna z nejstarších a nejdůležitějších růží, která má hojné využití nejen v kosmetickém, ale i medicínském, parfumérském a zahrádkářském průmyslu. Největším pěstitelem této růže je Bulharsko.

Věděli jste, že Rosa Damascena je jedním ze symbolů Bulharska a 70 % produkce růžového oleje je právě z Bulharska? Nejvíce plantáží se rozprostírá v oblasti Růžové údolí (Розова долина, Rozova dolina), jeho centrem je město Kanzanlak, kde se nachází Muzeum pěstování růží a každoročně se zde začátkem června slaví Svátek růží.

Sběr křehkých květů růže damašské začíná brzy ráno před východem slunce a končí před polednem. Později by totiž slunce začalo odpařovat těkavé látky a tím by se snížila kvalita květů. Tuto náročnou práci vykonávají nejčastěji ženy, které křehké květy sbírají ručně, aby nedošlo k jejich poškození.

V umění utrhnout jen květ bez lístků a stopky, a přitom se nezranit o trny je výsadou zkušených sběraček těchto květin.

Samotná destilace květů probíhá zahřátím květů společně s vodou. Samotná esence má velmi intenzivní vůni, je tedy nutno ji rozředit. Výtěžek z destilace je velmi nízký, proto je olej velmi vzácný a cenný.

Na výrobu 1 kg tohoto oleje jsou potřeba v průměru tří až pěti tun okvětních plátků.

Olej z růže damašské symbolizuje vášeň, lásku a ženskost. Je oblíben pro své antibakteriální, antivirotické a regenerační účinky.

Pokožku krásně hydratuje, napomáhá s redukcí vrásek a pleť hloubkově vyživuje. Stejnými účinky se pyšní i naše noční maska Růže damašská. V každé tubičce masky Růže damašská je olej z přibližně 150 okvětních plátků. Maska se během noci postará o vaši pleť s láskou a péčí. Díky tomu budete nejen vy, ale i vaše pleť zářit jako čerstvě rozkvetlé poupátko.