Venušiny kuličky – krok k sebelásce a poznání sebe sama

Slouží k poznávání našeho těla, udržení zdraví a zlepšení nálady během jakéhokoliv šedého dne.

Historie tohoto malého tajemství sahá až do dávných dob Japonska, kde kuličky využívaly královny lásky a vědění, gejši. Sloužily jim především jako cvičební pomůcka pro ovládání a posílení poševních svalů. Dámy tyto svaly využívaly i ke své profesi, kde po intelektuálním uspokojení dosáhly také uspokojení i fyzického bez jakéhokoli větší námahy. V dřívějších dobách se Venušiny kuličky vyráběly z různých materiálů, které byly dostupné. Nejednalo se tedy o podobu, v jaké je známe dnes.

Vyskytovaly se ve formě oválků z kamene a u movitějších dam i ze slonoviny. Tomuto stylu říkáme tzv. tantrické kuličky. Tantrické kuličky jsou menší, neobsahují vnitřní pohybovou kuličku a jsou těžší než Venušiny kuličky.

Proč by neměly chybět ve výbavě každé z nás?

Kromě jejich schopnosti vykouzlit nám lepší náladu mají příznivý vliv i na naše zdraví. Skrze poznávání a uvolňování našeho těla přináší Venušiny kuličky možnou úlevu, díky jejich širokému spektru pozitivních vlivů (možná úleva od bolesti hlavy, zad či bolesti v oblasti beder). V těchto chladnějších a mnohdy ponurejších dnech dokážou přinést úlevu od negativních nálad.

Pánevní dno

Naše pánevní dno není jen seskupením svalů, ale primárně centrem naší ženskosti a smyslnosti. Často se setkáváme se ženami, které mají s touto oblastí různé problémy způsobené často právě tím, že nenaslouchají signálům, jež nám naše tělo neustále dává. Tak pro sebe pojďme udělat něco krásného, a dejme tak našemu tělu najevo, že jsme tu pro něj, stejně jako je tu ono pro nás. S láskou a něhou.

Zpevnění pánevního dna po porodu

Jeden z nejčastějších důvodů, proč ženy Venušiny kuličky vyhledávají, je právě ono zpevnění pánevního dna po porodu. Svalstvo se díky přípravě na nový život natahuje, aby se tam človíček vešel, a následně aby i vyšel ven. Poté je důležité pracovat nejen na naší venkovní schránce, kdy se jedná nejčastěji o snahu navrátit se zpět, ke své původní váze, ale také na té vnitřní, mnohdy opomíjené. A to právě zpevňováním pánevního dna, kdy při správném dýchání během tohoto cvičení docílíme nejen zpevnění zmiňované partie, ale zpevníme rovněž střed těla. Právě povolené svalstvo pánevního dna je nejčastějším důvodem inkontinence.

Ovládání pánevních svalů a snazší průběh porodu

Venušiny kuličky se nepoužívají jen pro stažení svalstva po porodu, ale čím dál častěji jsou využívány rovněž jako nástroj na cvičení svalů před porodem, kdy si žena pomocí cvičení a dýchání připravuje svalstvo právě na zmiňovaný porod.

Inkontinence (únik moči)

Tato problematika nepostihuje pouze ženy v pozdějším věku, ale dnes vzhledem k různým gynekologickým či urologickým zákrokům může potrápit i mladší ročníky žen. Posilováním pánevního dna předcházíme povolování těchto svalů a tím i těmto problémům, o nichž se mnohdy zdráháme otevřeně mluvit.

Bolesti zad v oblasti beder

Pravidelným posilováním těchto svalů předcházíme i těmto potížím v případě, že máme od lékaře ověřeno, že se nejedná o problém s obratli. Při stažení pánevního dna se automaticky narovnáme a tím podporujeme přirozené držení těla.

Bolest hlavy a špatná nálada

Snad každá z nás zná ty chvíle, kdy se všechny barvy ze života vytrácí a my pociťujeme úzkost či jakýkoli nesoulad spolu s ponurou náladou či smutkem. Nejsme ve své kůži a nejraději bychom usnuli hlubokým spánkem a probudily se opět rozzářené a plné štěstí. I v tomto případě mohou být Venušiny kuličky nápomocny a přinášet úlevu. Díky posilování pánevního dna, se nám svalstvo prokrvuje, a tak můžeme pociťovat mravenčení v podbřišku, které nám dodává do mozku endorfiny, serotoniny, jež pomáhají zlepšit náladu a uleví od bolesti hlavy. Zařazení tohoto malého tajemství do vaší rutiny vám přinese mnoho radosti a úlevy.

Spojení zdraví a lásky v poznávání sebe sama

Již víme, že posilováním pánevního dna, děláme mnoho pro své fyzické i duševní zdraví. V tomto směru ale potěšíte nejen sebe, ale svého partnera. Při pravidelném cvičení dochází k onomu stažení svalů, které ocení právě muži, kdy skrze naše poznání sebe sama umožňujeme jak sobě, tak mužům vstoupit na cestu vedoucí k hlubším, intenzivnějším a láskyplnějším prožitkům.

Mýty o Venušiných kuličkách

Jedním z často zmiňovaných mýtů je ten, že pokud si žena kuličky zavede, prožije orgasmus. Tyto kuličky slouží spíše jako zdravotní pomůcka, která přináší i vedlejší efekt a to ten, že po používání můžou být prožitky intenzivnější.

Fakt, že kuličky vibrují je i není pravda. Mají uvnitř menší kuličku, která se při pohybu rozhýbe, takže dojde ke stimulaci svalstva.

Posledním mýtem je fakt, že jsou kuličky po zavedení jakkoli slyšet. Nebojte, dnes už tomu tak není a můžete je tudíž použít bez jakýchkoli obav i na místech, kde je slyšet pouhé spadnutí špendlíku.

Používání Venušiných kuliček:

Kuličky fungují na principu mechanické stimulace, a tak je třeba k tomuto cvičení nejlépe vykonávat nějaký pohyb. Vhodný je běh, rychlochůze, in line, jóga, pilates a skvělé je rovněž plavání. Pokud byste se bála, že by mohly kuličky nečekaně při takové aktivitě vypadnout, skvělou alternativou je domácí úklid. Aby kuličky plnily svou funkci správně, je nutno je nalubrikovat. Pokud se kuličky zavádějí jen tak, řekněme „na sucho“, nemají tendenci klouzat ven, a tudíž majitelku nenutí k zachycení a následnému stažení svalů. Používání kuliček není nijak časově omezeno, avšak stále se jedná o sval. Doporučujeme tedy začínat pozvolna, v domácím a bezpečném prostředí. I tento sval se tak jako každý jiný může namoci a poté následně bolet. Buďme tedy jako ke každé části svého těla i k oblasti vlídné a laskavé.

Co dělat, pokud mám kuličky poprvé a nikdy jsem necvičila:

V tomto případě vyzkoušejte jeden ze snadnějších cviků, který lze bez námahy provést doma. V leže, třeba na podložce nebo na posteli, se uvolníme. Jak už víme, kuličky nalubrikujeme a následně zavedeme. Při zavedení kuliček svalstvo povolíme, následně uchopíme šňůrku, stáhneme svalstvo a snažíme se kuličky pomocí jemného tahu dostat ven. Toto opakujeme a jak často, je na každé z nás. Pro začátek vyzkoušejte například 3x5 stažení na 3 vteřiny.

Kegelovy cviky

Americký gynekolog Arnold Kegel přišel v roce 1984 s novinkou pro ženy v oblasti cvičení pánevního dna. Jeho cviky se zakládají především na rytmickém stahování právě zmiňovaných pánevních svalů. Venušiny kuličky nám tuto práci ulehčují, jelikož se sval má čeho „chytit“ a cítíme díky tomu i sílu stažení. Cvičení by mělo probíhat ideálně každý den, přibližně 3 x denně.