JOJOBA KALIFORNSKÁ

(Simmondsia chinensis)
Původ: Sonorská poušť (Kalifornie)

Jojoba kalifornská je jediným druhem rostliny spadající do čeledi jojobovitých (Simmondsiaceae). Jde o drobnolisté keře rostoucích hlavně ve vyprahlých oblastech Kalifornské Sonorské pouště. Nacházejí se však i na přilehlých územích USA a Mexika. Jojoba je tuhý stálezelený keř s drobnými jednoduchými listy bez palistů. Má drobné žluté květy a plodem jsou jednosemenné tobolky připomínající žaludy.

Tento keř je významný pro svá semena, která obsahují 47 až 62% kapalného vosku, který taje již při 7°C. Jde o nežluknoucí kapalinu, která je světle žlutého zbarvení a bez jakékoli vůně.  Ačkoli je to spíše vosk, nazývá se mu jojobový olej. Má vysoké množství esterů nenasycených mastných kyselin, které mají strukturu podobnou přirozenému kožnímu mazu. Proto je vhodný jak pro mastnou, tak i suchou pleť. Citlivou pokožku nedráždí a podrážděnou zklidňuje. Tento olej není jedlý, používá se však jak v kosmetice a farmacii, tak i pro mazání motorů. Je šetrný také k vlasům. 

Tip: Tento olej je již od pradávna využíván indiány, obzvláště jejich ženami, které jej používali pro hojení jizev, vyhlazení pleti, ale i usnadnění porodu.

Foto: Michael Wolf

  1. Havlíkova přírodní apotéka
  2. Skin
  3. |Bio Havlíkův balzám na rty - 5ml