Rajče

Rajče jedlé, též lilek rajče, je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Rajče je bohaté na betakaroten a vitamíny B a C, lykopeny, chrom a draslík. Z více než 90 % tvoří rajče voda.

Rajčata stahují póry a celkově osvěží unavený vzhled. Díky jejich kyselosti se pokožka zbavuje nadbytečného mazu. Pleť tak zůstane čistá, pevná a pružná. Vysoký obsah červených barviv (lykopen) má za důsledek, že rajče působí antioxidačně a pomáhá redukovat oxidační stres v buňkách, chrání pleť před negativními vlivy UV záření a vznikem vrásek.

Rajče má antibakteriální a protiplísňové účinky. Olej z rajčatových listů pomáhá při kožních obtížích včetně akné, zklidňuje podráždění a pomáhá předcházet stárnutí pleti. Redukuje jizvičky na pleti a odstraňuje mrtvé kožní buňky.

Věděli jste, že…
Dříve se rajčata pěstovala pouze jako okrasné rostliny, protože se mělo za to, že jsou jejich plody jedovaté?