Špenát

Špenát je rod rostlin z čeledi laskavcovitých. Nejznámějším druhem tohoto rodu je špenát setý. Do Evropy se dostal díky křižáckým výpravám kolem 16. století, avšak první zmínky o této rostlině pocházejí již z 10. století.

Tato jednoletá listová zelenina je bohatá na vitaminy A, C, E a K, kyselinu listovou, železo, vápník, draslík a hořčík. Má vysoký obsah luteinu, který stimuluje tvorbu melaninu a chrání pokožku před UV zářením a předčasným stárnutím.

Špenát rozzáří a omladí pokožku. Díky obsahu vitamínu C olej ze špenátových listů zvyšuje produkci kolagenu, zároveň má silné adstringentní a antimikrobiální vlastnosti, které zmírňují produkci mazu v pórech.

Věděli jste, že...
Kvůli nesprávnému výpočtu jednoho vědce se předpokládalo, že 100 g špenátu obsahuje 35 mg železa? Pro výpočet však použil sušený špenát místo čerstvého. Skutečný obsah je "pouze" 4,1 mg.