Zmijovec
Zmijovec je tradičně pěstován kvůli své podzemní hlíze. Ačkoli je hlíza za syrova velmi jedovatá, po jejím zpracování a uvaření se najde spousta využití. V Indii se hlízy zmijovce využívají pro mouku na chleba. V tradiční čínské medicíně se z mouky vytváří gel, který se používaný pro detoxikaci, ředění hledu, léčbu astmatu, kašle, bolesti prsů nebo popálenin. Díky svým schopnostem je tato gelotvorná látka skvělou ingrediencí i v kosmetice. Ta upravuje nejen viskozitu výrobku, ale také inhibuje enzymy, které degradují ceramidové struktury, a tím předchází stárnutí pleti a tvorbě vrásek.
Vlákna ze zmijovce se používají pro výrobu houbičky, která je velmi oblíbená na odličování a čištění pleti.
Věděli jste, že…
Během rozkvětu zmijovec plodí nevábnou vůni, kterou ne všichni dokáží snést?