Zavřít

ARGÁNIE TRNITÁ

(Argania spinosa)
Původ: Maroko

Argánie trnitá je strom z čeledi zapotovitých (Sapotaceae). Je to suchomilný strom s větvemi pokrytými trny, jednoduchými listy, drobnými nažloutlými květy a žlutými plody. Dominantně se vyskytuje v jihozápadním Maroku a v menší míře i nejzápadnějším Alžírsku. Díky vysoké odolnosti vůči horku, suchu a chudé půdě se stromy argánie hodí do drsného prostředí, kde vydrží v průměru mezi 150 a 200 lety. Argánie představuje pro kmeny Berberů symbol života. Důležité jsou obzvláště jejich plody, ze kterých se pak vyrábí olej (Argania spinosa kernel oil).

Arganový olej je známý v kosmetickém průmyslu díky svým zázračným účinkům. Proto není divu, že ho můžete najít pod názvem “tekuté zlato”. Jeho využití nalezneme však i v kuchyni. Primárně obsahuje mastné kyseliny a fenoly. Okolo 29–36% obsahu mastných kyselin v arganovém oleji pochází z kyseliny linolové a díky omega-6  z něj činí skvělý zdroj živin. Je také skvělým zdrojem vitaminu E, kterého obsahuje trojnásobné množství, než které se nachází v olivovém oleji. Ten je silným protizánětlivým antioxidantem, který chrání buňky před UV zářením. Dále také obsahuje vitamin A, který podporuje cévní systém a vitamin F, který hydratuje pokožku a napomáhá zpomalení procesu stárnutí buněk. Díky jeho nízké komedogenitě (stupen 0) je vhodný i pro problematickou pleť, jelikož se neusazuje v pórech. Arganový olej se používá dále k léčbě kožních onemocnění, ekzémech, akné, ale i popálen. Zmírňuje svědění vlasové pokožky, vlasům dodává vitalitu, sílu, lesk a hebkost a je účinný i proti roztřepeným konečkům. 



tip: Doporučujeme si trošku oleje kápnout po koupeli na kůži a se zbytky olejíčku na rukou a prstech pročesat konečky vlasů.