ČAJOVNÍK ČÍNSKÝ

(Camellia sinensis)
Původ: jihovýchodní Asie

Čajovník čínský je kulturní rostlina z čeledi čajovníkovitých (Theaceae). Původem pochází z asijských oblastí dnešní Číny, Vietnamu, Laosu, Barmy a Indie. Dnes se však tato rostlina pěstuje jako keř na plantážích v tropických a subtropických oblastech celého světa, a to jak na území nížin, tak i vysokých hor. Listy, ale i poupata, se využívají obzvláště k přípravě nápoje - (zeleného) čaje. První písemné záznamy o čaji jsou známy ze třetího století našeho letopočtu, ačkoli jiné prameny mohou zmiňovat jeho využití již tisíce let před naším letopočtem. Roste v různých podmínkách, jelikož je celkem nenáročný na pěstování a velmi dobře snáší různá klimata. Vyžaduje však velké množství srážek po celý rok.

Zelený čaj je velmi bohatý na antioxidanty, polyfenoly, kofein, flavanoly, flavonoidy, éterické oleje, karoteny, vitamíny skupiny B, C, E a K, minerální látky jako mangan, draslík a hořčík, ale i jiné prvky jako fluor, sodík, vápník, měď, nikl a zinek. Obsahuje také třísloviny s protizánětlivými účinky. V kosmetice se používá hlavně k léčbě kožních problémů. Díky jemu je totiž kůže schopná přijímat prospěšné látky zevnitř i zvenku. Zelený čaj má silné anti-age vlastnosti. Bojuje proti stárnutí kůže a působí preventivně, čímž dochází ke zmírnění viditelnosti vrásek. Neutralizuje škodlivé volné radikály.

tip: Čaj ze sušeného, ale nearomatizovaného, zeleného čaje můžete využít jako pleťové tonikum.

  1. Havlíkova přírodní apotéka
  2. Darčeky a domov