ČAJOVNÍKOVEC KAPSKÝ A ROOIBOS

(Aspalathus linearis)
Původ: Jižní Afrika

Čajovníkovce, nebo také jen čajovce, jsou rostliny z čeledi bobovitých (Fabaceae). Jsou to suchomilné keře s trojčetnými listy a často žlutými květy. Odhaduje se zhruba na 240 druhů, které se výhradně vyskytují v Jižní Africe. Z čajovníkovce kapského se vyrábí nápoj rooibos, který je dnes oblíbený po celém světě. V Jižní Africe se rooibos běžně pije společně s mlékem a cukrem. V ostatních částech světa je však často podáván bez jakýchkoliv přísad. Narozdíl od černého čaje, se chuť rooibosu vylepšuje vařením. A jelikož je získávaný nápoj červenohnědého zbarvení, přezdívá se mu také “červený čaj”. Čajem však není.

Pitím kvalitního rooibosu přispějete své imunitě. Účinkuje totiž na psychiku člověka, kterou zklidní, působí proti stresu, nespavosti, úzkosti a podráždění. Rooibos obsahuje zejména fenolické látky a flavonoidy s antioxidačními účinky. Dále je zdrojem vitaminu C, minerálů jako železo, měď, draslík, vápník a hořčík, rutin, kyselinu fenolovou, kvercetin, lutein a fluor. Nejen, že je tělu prospěšný, ale díky antibakteriálním a antivirovým účincím je skvělý i pro pokožku. Extrakt z rooibosu zklidňuje podrážděnou pokožku, chrání ji před poškozením volnými radikály, vysušením, ztrátou elasticity a tvorbou vrásek. Má zklidňující a hojivý vliv na kožní záněty a onemocnění. Je vhodný na pokožku trpící ekzémy, lupénkou, se sklony k alergickým reakcím a snadným podrážděním.  

tip: Při přípravě nápoje z rooibosu, jeho vyluhovaný zbytek nemusíte házet ihned do koše. Tyto zbytky totiž stále obsahují dostatek látek, které můžete využít. Stačí jej lokálně aplikovat na pár minut, například  na spáleniny od slunce nebo akné.

  1. Havlíkova přírodní apotéka
  2. Darčeky a domov