Tato palma z čeledi arekovitých (Arecaceae) pochází původem z jihovýchodní Asie a dnes je pěstována v tropických oblastech na březích moří a velkých řek. Pěstována je především pro svá semena/plody, které známe jako kokosové ořechy, popřípadě jen kokosy. Jedná se až o 30 metrů vysokou palmu s prohnutým kmenem, který je pokryt kruhovými jizvami. Listy jsou polodlouhé, až 6 metrů dlouhé, a vyrůstají na vrcholku palmy. Žluté květy vyrůstají v dlouhých latách z paždí listů.
Semeno kokosu obsahuje 60 až 67% tuku, 20% glycidů, 8% bílkovin a 6% vody. Z kokosových ořechů se využívá voda, popřípadě se z něj lisuje kokosové mléko a také získává samotný olej. Ten má vysoký obsah nasycených mastných kyselin (laurovou a myristovou), vitamin E ve formě α-tokoferolu, fosfolipidy, steroly (Stigmasterol, β-Sitosterol). Má antibakteriální, antiseptické, protizánětlivé a detoxikační vlastnosti. Zpomaluje stárnutí pokožky, pleť zjemňuje, posiluje a zpevňuje i samotnou tkáň. Díky obsahu vitamínů a železa podporuje růst vlasů. Působí preventivně proti jejich lámání a hydratuje je do hloubky, čímž pomáhá redukovat jejich vysušení. Má jednoduše optimální strukturu pro vlasovou péči. Usnadňuje jejich rozčesávání a pozitivně působí na roztřepené konečky, které napraví.
tip: Kokosový olej je jedlý. Proto jej doporučujeme použít v kuchyni při přípravě sladkých dezertů jako jsou například lívanečky. Dodá jim totiž nasládlou kokosovou chuť i vůni.