VAVŘÍN KUBÉBOVÝ

(Litsea Cubeba)
Původ:

Vavřín kubebový je opadavý stálezelený strom nebo keř z čeledi Lauraceae neboli vavřínovitých dorůstající až do výšky kolem 7 metrů. Má světle žluté květy vonící po citronu, jeho plody připomínají papriky. Kvete od března do dubna, plody dozrávají od srpna do září. Má svůj původ v Číně, kde i roste, dále se vyskytuje v Japonsku, Thajsku, na Tchaj-wanu, Laosu, Vietnamu, severovýchodní Indii, Malajsii či Indonésii. Tato vzácná dřevina poskytuje kvalitní dřevo. Všechny části vavřínu kubébového mají příjemnou citronovou vůni.

V kosmetice má tento vavřín využití v přípravcích určených na problematickou a mastnou pleť, čistí a stahuje póry, snižuje tvorbu kožního mazu. Dále je využíván k masážím unavených nohou, pár kapek se přidává do deodorantů či tělových mlék. Litsea cubeba je součástí prostředků eliminujících strie a celulitidu, přidává se i do do produktů pečujících o vlasy. Pro své dezinfekční a repelentní vlastnosti je litsea cubeba vynikající součástí domácích čistících přípravků, přičemž se dá vhodně kombinovat např. s tea tree olejem.