Zmijovec, který je známý také pod názvem “Áronova hůl”, je teplomilná rostlina s původem z tropických deštných lesů Asie. Dále je rozšířen v tropických oblastech Afriky, Austrálie a Polynésie. Hlíza této rostliny slouží k zásobování látek pro sezónní růst květu. Nejprve totiž vyroste část listu, poté mohutný květ, květ uvadne, upadne a list pak doroste do plné velikosti. Po zaschnutí samotného listu se zmijovec dostává do vegetačního klidu, který trvá po dobu 3 až 7 měsíců. Celkový růst trvá v průměru jednoho a půl roku. Ten se však mění podle nashromážděných živin v hlíze, jelikož bez dostatku živin, květ nevyroste a vyroste pouze list.
Zmijovec se často využívá pro okrasu jako pokojová rostlina. Během rozkvětu plodí nevábnou vůni, kterou ne všichni dokážou snést. Tradičně je však pěstován kvůli své podzemní hlíze. Ačkoli je hlíza za syrova velmi jedovatá, po jejím zpracování a uvaření se najde spousta využití. V Indii se hlízy zmijovce využívají pro mouku na chleba. V Japonsku, jsou hlízy “bratrance” Amorphophallus konjac využívané na mouku, ze které se připravují bezlepkové nudle. V tradiční čínské medicíně se z mouky vytváří gel, který se používaný pro detoxikaci, ředění hledu, léčbu astmatu, kašle, bolesti prsů nebo popálenin. Díky svým schopnostem je proto tato gelotvorná látka skvělou ingrediencí i v kosmetice. Ta upravuje nejen viskozitu výrobku, ale také inhibuje enzymy, které degradují ceramidové struktury a tím předchází stárnutí pleti a tvorbě vrásek. Dále se vlákna používají pro výrobu houbičky, která je velmi oblíbená na odličování a čištění pleti.
tip: Těm, co se snaží shodit pár kil, doporučujeme konjakové nudle. Jejich vůni ne všichni ocení, jelikož není nevábnější, ale za to obsahují velmi malé množství kalorií, díky čemuž jich můžete sníst o mnohem více než běžných těstovin.